Indyk z warzywami w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2161
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 marchewki
- 2 piersi z indyka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 brokuł
- 0,5 szklanki mleka
- natka zielonej pietruszki
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki i włożyć do garnka. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę, zielony groszek oraz pokrojoną w talarki marchew . Potem włożyć mięso, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić szczyptą tartej gałki muszkatołowej oraz soli i szybko zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, odcedzić wywar, zostawiając gotowane składniki. Następnie wszystkie gotowane warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, natomiast mięso osączyć z wywaru i przełożyć na talerz. Mąkę wymieszać z mlekiem, aby powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany, a następnie zalać tym mięso. Zalane ciastem mięso przełożyć łyżką na ugotowane warzywa w naczyniu do zapiekania. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)