Indyk z warzywami w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2161
Indyk z warzywami w cieście
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 marchewki
  • 2 piersi z indyka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 brokuł
  • 0,5 szklanki mleka
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki i włożyć do garnka. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę, zielony groszek oraz pokrojoną w talarki marchew . Potem włożyć mięso, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić szczyptą tartej gałki muszkatołowej oraz soli i szybko zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, odcedzić wywar, zostawiając gotowane składniki. Następnie wszystkie gotowane warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, natomiast mięso osączyć z wywaru i przełożyć na talerz. Mąkę wymieszać z mlekiem, aby powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany, a następnie zalać tym mięso. Zalane ciastem mięso przełożyć łyżką na ugotowane warzywa w naczyniu do zapiekania. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów