Kuih cincin

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1777
Kuih cincin
fot. Ranking Update / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Lukier:
  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem palmowym. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Następnie wycięte fragmenty włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować lukier: białka utrzeć trzepaczką z cukrem pudrem na jednolita masę i wysmarować nią jeszcze ciepłe ciastka na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów