Kuih cincin
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1777
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki letniej wody
- Lukier:
- 2 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem palmowym. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Następnie wycięte fragmenty włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: białka utrzeć trzepaczką z cukrem pudrem na jednolita masę i wysmarować nią jeszcze ciepłe ciastka na talerzu.
Przygotować lukier: białka utrzeć trzepaczką z cukrem pudrem na jednolita masę i wysmarować nią jeszcze ciepłe ciastka na talerzu.
Komentarze (0)