Gołąbki w pięciu smakach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1992
Składniki:
- 1 mała główka kapusty białej
- 50 dag ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 awokado
- 1 opakowanie gotowego sosu pieczeniowego jasnego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy indiańskiej
- maggi
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać zimną wodą i ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, następnie odcedzić. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, zalać wodą z połową łyżki soli i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i trzymać w ciepłym miejscu. Kapustę pozbawić głąba, wrzucić do wrzątku i trzymać przez 4 minuty. Następnie wyciągnąć i rozwinąć liście na gołąbki. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę i dodać do niej pokrojoną paprykę. Oba warzywa smażyć przez 4 minuty, dodać do ryżu i wlać 3-4 krople maggi. Dodać do tego pieprz i odrobinę soli i dobrze wymieszać. Następnie ryżem napełnić liście kapusty i zawinąć gołąbki. Zawinięte gołąbki przełożyć do dużego garnka, podlać do połowy wodą i zagotować na małym ogniu. Mango umyć, obrać skórę, pozbyć się pestki i zmiksować. W rondelku rozpuścić sos pieczeniowy zgodnie z poleceniami na opakowaniu. Na talerz wyłożyć ugotowane wcześniej ziemniaki, na nich wyłożyć gołąbki prosto z gotowania. Całość polać sosem pieczeniowym i wyłożyć po 1 łyżce zmiksowane mango, powidła śliwkowe, musztardę indiańską i musztardę francuską. Gotowe danie podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)