Ciasto trzech króli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3172
Ciasto trzech króli
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g masła
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 gotowe lukry kolorowe (żółty, fioletowy, zielony)
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 duży, obrany migdał
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami białego cukru i 0,5 szklanki letniego mleka, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Rodzynki sparzyć w 1 szklance wrzącej wody i osączyć z nadmiaru wody. Mąkę zmieszać z połową topionego masła (drugą połowę masła pozostawić), wbić jajka, dodać roztarte drożdże, cukier biały, sól, tartą gałkę muszkatołową, wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Połączyć ze sobą tłuczone orzechy, brązowy cukier, cynamon, drugą połowę topionego masła i dokładnie wymieszać. Obranego ze skóry migdała sparzyć niewielką ilością wrzącej wody.

Następnie wyrośnięte ciasto ponownie ręcznie wyrobić, po czym podsypać małą ilością mąki i rozwałkować na grubość 1 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane składniki (rodzynki, orzechy, brązowy cukier, cynamon, masło), dodać migdał i zawinąć całość w owalny pierścień. Brzegi ciasta dokładnie zlepić.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i piec w niej ciasto w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, wyłożyć na talerz i udekorować trzema kolorowymi lukrami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów