Ciasto trzech króli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3332
Składniki:
- 30 g masła
- 5,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3 gotowe lukry kolorowe (żółty, fioletowy, zielony)
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 duży, obrany migdał
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki białego cukru
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami białego cukru i 0,5 szklanki letniego mleka, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Rodzynki sparzyć w 1 szklance wrzącej wody i osączyć z nadmiaru wody. Mąkę zmieszać z połową topionego masła (drugą połowę masła pozostawić), wbić jajka, dodać roztarte drożdże, cukier biały, sól, tartą gałkę muszkatołową, wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Połączyć ze sobą tłuczone orzechy, brązowy cukier, cynamon, drugą połowę topionego masła i dokładnie wymieszać. Obranego ze skóry migdała sparzyć niewielką ilością wrzącej wody.
Następnie wyrośnięte ciasto ponownie ręcznie wyrobić, po czym podsypać małą ilością mąki i rozwałkować na grubość 1 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane składniki (rodzynki, orzechy, brązowy cukier, cynamon, masło), dodać migdał i zawinąć całość w owalny pierścień. Brzegi ciasta dokładnie zlepić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i piec w niej ciasto w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, wyłożyć na talerz i udekorować trzema kolorowymi lukrami.
Połączyć ze sobą tłuczone orzechy, brązowy cukier, cynamon, drugą połowę topionego masła i dokładnie wymieszać. Obranego ze skóry migdała sparzyć niewielką ilością wrzącej wody.
Następnie wyrośnięte ciasto ponownie ręcznie wyrobić, po czym podsypać małą ilością mąki i rozwałkować na grubość 1 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane składniki (rodzynki, orzechy, brązowy cukier, cynamon, masło), dodać migdał i zawinąć całość w owalny pierścień. Brzegi ciasta dokładnie zlepić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i piec w niej ciasto w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, wyłożyć na talerz i udekorować trzema kolorowymi lukrami.
Komentarze (0)