Grzanki z awokado, ziemniakami i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2066
Grzanki z awokado, ziemniakami i jajkami
fot. Foodie In Disguise/ CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć na niej dwie kromki chleba z obu strom do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na zrumienione kromki wyłożyć świeżą bazylię i pokrojone wcześniej awokado. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki i smażyć je do chwili, aż się przyrumienią. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem i przelać do smażonych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów