Grzanki z awokado, ziemniakami i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 4 kromki chleba razowego
- 4 łyżki oleju
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 2 dojrzale awokado
- 1 cebula
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć na niej dwie kromki chleba z obu strom do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na zrumienione kromki wyłożyć świeżą bazylię i pokrojone wcześniej awokado. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki i smażyć je do chwili, aż się przyrumienią. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem i przelać do smażonych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.
Komentarze (0)