Naleśniki gruszkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 496
Składniki:
- 4 słodkie gruszki
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wsypać cukier oraz cynamon, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i położyć na niej pokrojone wcześniej gruszki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wlać do nich chochelką przygotowane ciasto. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wsypać cukier oraz cynamon, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i położyć na niej pokrojone wcześniej gruszki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wlać do nich chochelką przygotowane ciasto. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)