Naleśniki gruszkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 297
Naleśniki gruszkowe
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 słodkie gruszki
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wsypać cukier oraz cynamon, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.

Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i położyć na niej pokrojone wcześniej gruszki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wlać do nich chochelką przygotowane ciasto. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów