Gruszki pieczone w winie i syropie klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2617
Składniki:
- 4 gruszki faworytki
- 4 suszone goździki
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. i przełożyć do brytfanki. Wino wytrawne przelać do rondla, wlać do niego syrop klonowy, sok pomarańczowy, po czym wsypać mielony cynamon i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami zalać gruszki w brytfance, dodać do tego suszone goździki i całość nakryć folią spożywczą. Następnie wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, usunąć folię i przestudzić.
Komentarze (0)