Terrine z ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3423

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 12 dag orzeszków piniowych
  • 5 dag startego parmezanu
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 15 gałązek tymianku
  • 10 dag kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag sera koziego
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Orzeszki piniowe upraż bez tłuszczu. Zioła opłukaj, osusz, posiekaj. Ziemniaki obierz i przepuść przez maszynkę. Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zagotuj. Wlej do masy ziemniaczanej. Następnie dodaj posiekane zioła, ser, masło. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj olejem. Na dno wysyp orzeszki piniowe, a następnie włóż masę ziemniaczaną i posyp parmezanem. Odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gotową terynę wyjmij z tortownicy (spodem do góry). Pokrój na porcje i udekoruj.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów