Terrine z ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3423
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 12 dag orzeszków piniowych
- 5 dag startego parmezanu
- 1/2 pęczka bazylii
- 15 gałązek tymianku
- 10 dag kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag sera koziego
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
- olej
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Orzeszki piniowe upraż bez tłuszczu. Zioła opłukaj, osusz, posiekaj. Ziemniaki obierz i przepuść przez maszynkę. Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zagotuj. Wlej do masy ziemniaczanej. Następnie dodaj posiekane zioła, ser, masło. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj olejem. Na dno wysyp orzeszki piniowe, a następnie włóż masę ziemniaczaną i posyp parmezanem. Odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gotową terynę wyjmij z tortownicy (spodem do góry). Pokrój na porcje i udekoruj.
Komentarze (0)