Terrine z łososia, pomidorów i chleba
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2099
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 6 listków bazylii
- 4 kromki chleba białego
- 4 plastry żółtego sera
- 4 pomidory
- 3 łyżki masła
- 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować. Łososia pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na ciasto. Kromki chleba pozbawić skórek, przekroić na połowy i wyłożyć na łososia. Na chleb położyć plastry sera żółtego, pokrojone w plastry 2 pomidory i bazylię. Oprószyć solą, majerankiem i całość dokładnie zawinąć. Zawinięte ciasto wysmarować 2 łyżkami oleju, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. 2 pomidory wrzucić do 1 szklanki gotującej się wody, sparzyć przez 30 sekund i wyłożyć na talerz. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego bułkę tartą, szczyptę soli, wymieszać i polać całe danie.
Komentarze (0)