Mapo tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2583
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g jedwabistego tofu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 łyżka pikantnego sosu chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokruszone drobno tofu oraz osączoną z zalewy białą fasolę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, pikantnym sosem chili, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie, całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)