Terrine z białego łososia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2678
Składniki:
- 250 g surowego białego łososia
- 15 g kawiory z łososia
- 6 ogórków małosolnych
- 2 pomidory
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybów (opieńki)
- 1 garść bazylii
- 1 pęczek rukoli
- 1 pęczek koperku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Łososia umyć, osączyć z wody, usunąć skórę, pokroić w plastry o grubości do 1,5 cm i ostrym nożem wyciąć środek, zostawiając jedynie cienki bok. Następnie wycięte mięso ryby drobno posiekać. 4 ogórki małosolne i cebulę pokroić drobno i dodać do pokrojonego łososia razem z posiekaną drobno rukolą i koperkiem. Doprawić pieprzem białym oraz solą i zalać octem balsamicznym. Całość dokładnie wymieszać, nałożyć łyżeczką do wyciętych części łososia i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć kawior, marynowane grzyby i zielony koperek. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć razem z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami na talerz. Bazylię zmiksować z oliwą, częścią rukoli, koperku, szczyptą soli i pieprzu, po czym wyłożyć obok łososia. Wszystko udekorować ogórkiem małosolnym i rukolą.
Komentarze (0)