Precle słone

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 11887
Precle słone
fot. Filip Maljkovic / domena publiczna

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka kminku
  • 40 g drożdży i 30 g cukru pudru

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać mleko, masło, żółtko, rozrobione drożdże, cukier puder i trochę mleka. Całość zagnieść na twarde ciasto i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, docinać małe kawałki i formować z nich precelki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować je żółtkiem, obsypać makiem, kminkiem i solą. Odczekać ok. 15 minut, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 175 st. C. przez około 10 minut.

Komentarze (2)

Oj, dziękuję Ci bardzo. Od tak dawna szukałam takiego przepisu! :)

Nie wierze ze te precle na zdjęciu zostały zrobione własnoręcznie!!!! Ładnie tak ludzi oszukiwać?

Podobne przepisy

Więcej przepisów