Precle słone
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 11887
Składniki:
- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki grubej soli
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka kminku
- 40 g drożdży i 30 g cukru pudru
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać mleko, masło, żółtko, rozrobione drożdże, cukier puder i trochę mleka. Całość zagnieść na twarde ciasto i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, docinać małe kawałki i formować z nich precelki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować je żółtkiem, obsypać makiem, kminkiem i solą. Odczekać ok. 15 minut, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 175 st. C. przez około 10 minut.
Komentarze (2)
Oj, dziękuję Ci bardzo. Od tak dawna szukałam takiego przepisu! :)
Nie wierze ze te precle na zdjęciu zostały zrobione własnoręcznie!!!! Ładnie tak ludzi oszukiwać?