Ciasto marchewkowe z migdałami i wiórkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3262
Składniki:
- 250 g marchwi
- 200 g drobno tłuczonych migdałów
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 10 g drożdży
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 otarta skórka cytrynowa
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Migdały zmielić młynkiem na drobne kawałeczki i połączyć ze startą marchewką. Białka oddzielić od żółtek i z białek ubić sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać sok cytrynowy, pokruszone drobno drożdże i wsypać mąkę z solą. Całość nadal ucierać, po czym dodać do tego tartą marchew, mielone migdały, masło oraz ubitą pianę z białek. Składniki te dokładnie wymieszać, rozetrzeć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)