Krem z białego sera, pora i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2461
Składniki:
- 1 kg białego, tłustego sera
- 3 białka
- 3 łyżki letniej wody
- 2 pory
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory suszone sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i pokroić w bardzo małą kostkę. Por umyć, osączyć z wody, pokroić w krążki i zeszklić z rozgrzanej oliwie. Do pora dodać pokrojone pomidory i szczyptę soli, wymieszać, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Następnie białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej żelatynę i dobrze rozmieszać. Ser biały przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do niego ubitą pianę z żelatyną i całość zmiksować. Potem całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłożyć zeszklone pory z pomidorem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać.
Komentarze (0)