Placek z migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3464
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 12 dag cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- Masa:
- 13 dag migdałów
- 13 dag cukru pudru
- 1 białko
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, żółtkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Większą część ciasta rozwałkować i nałożyć na przygotowaną i natłuszczona formę do pieczenia. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, obrać ze skórki, zmiażdżyć, dodać do nich cukier puder, białko i około pół szklanki wody. Wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na ciasto w formie. Rozwałkować drugą połowę ciasta, pokroić na paski do 1 cm i ułożyć na masie migdałowej w postaci kratki. Nagrzać średnio piekarnik, włożyć całe ciasto i piec w temperaturze do 170 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)