Zapiekanka z dyni, pomidorów i białego sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4020
Składniki:
- 2 kg dyni
- 560 g pomidorów
- 400 g chudego białego sera
- 50 g masła
- 25 g cebuli
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i upiec na półmiękko w mocno nagrzanym piekarniku. Upieczoną wyciągnąć, usunąć skórę, a miąższ pokroić w kostkę. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem, ułożyć na spodzie pokrojoną dynię, na nią wrzucić rozdrobniony biały ser, pomidory pokrojone w plastry. Całość posolić, oprószyć pieprzem i wstawić do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec około 15 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić drobno i lekko zeszklić na maśle. Gotową zapiekankę przełożyć na talerz, wyłożyć na nią zeszkloną cebulę i posypać zielonym koperkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)