Krem z białego serka w kompocie z jeżyn

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2324

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki białego wina
  • 500 g jeżyn
  • 500 g chudego twarożku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masy migdałowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/4 litra śmietany 36%
  • 20 g wiórków migdałowych

Opis przygotowania:

Zagotować cukier, likier i białe wino. Dodać jeżyny i ponownie szybko zagotować pod przykryciem. Zestawić z ognia i ostudzić pod przykryciem. Serek, drobno startą skórkę cytrynową, masę migdałową i cukier waniliowy ukręcić na pulchną masę. Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną bezpośrednio przed podaniem. Zimny kompot z jeżyn rozlać na talerze. Krem z białego serka nałożyć ostrożnie na środek każdej porcji. Posypać wiórkami migdałowymi uprzednio lekko przyrumienionymi na suchej patelni.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów