Krem z białego serka w kompocie z jeżyn
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2549
Składniki:
- 100 g cukru
- 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki
- 4 łyżki białego wina
- 500 g jeżyn
- 500 g chudego twarożku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masy migdałowej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/4 litra śmietany 36%
- 20 g wiórków migdałowych
Opis przygotowania:
Zagotować cukier, likier i białe wino. Dodać jeżyny i ponownie szybko zagotować pod przykryciem. Zestawić z ognia i ostudzić pod przykryciem. Serek, drobno startą skórkę cytrynową, masę migdałową i cukier waniliowy ukręcić na pulchną masę. Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną bezpośrednio przed podaniem. Zimny kompot z jeżyn rozlać na talerze. Krem z białego serka nałożyć ostrożnie na środek każdej porcji. Posypać wiórkami migdałowymi uprzednio lekko przyrumienionymi na suchej patelni.
Komentarze (0)