Pędy bambusa z mięsem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3041
Składniki:
- 40 g polędwicy wieprzowej
- 8 młodych pędów bambusa (po 20 cm)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1 marchewka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku przyprawą do mięs, pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać wymieszane mięso, zrumienić na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Pędy bambusa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ponacinać środki. Potem w miejsca nacięć nałożyć zrumienione mięso, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu, aż bambus się zrumieni. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w plastry marchewką i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)