Pędy bambusa z mięsem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3041
Pędy bambusa z mięsem
fot. SpecialKRB / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g polędwicy wieprzowej
  • 8 młodych pędów bambusa (po 20 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 marchewka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku przyprawą do mięs, pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać wymieszane mięso, zrumienić na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Pędy bambusa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ponacinać środki. Potem w miejsca nacięć nałożyć zrumienione mięso, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu, aż bambus się zrumieni. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w plastry marchewką i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów