Tempeh z dynią i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1215
Tempeh z dynią i szparagami
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g tempehu
  • 300 g dyni bezłupinowej
  • 300 g zielonych szparagów
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • Marynata:
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 200 ml przegotowanej i przestudzonej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię bezłupinową pozbawić nasion, a sam miąższ pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm. Tempeh pokropić w plastry o grubości 1 cm.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać sos sojowy i przegotowaną, przestudzoną wodę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy i całość dobrze wymieszać.

Tempeh przełożyć do marynaty i trzymać w niej przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyciągnąć go z marynaty i smażyć go z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni, przełożyć na nią pokrojoną dynię, oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem, rozmarynem i smażyć do miękkości. Wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do składników na talerzu. Następnie szparagi wrzucić do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z musztardą chrzanową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów