Tempeh z dynią i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1365
Składniki:
- 300 g tempehu
- 300 g dyni bezłupinowej
- 300 g zielonych szparagów
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- Marynata:
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 200 ml przegotowanej i przestudzonej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię bezłupinową pozbawić nasion, a sam miąższ pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm. Tempeh pokropić w plastry o grubości 1 cm.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać sos sojowy i przegotowaną, przestudzoną wodę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy i całość dobrze wymieszać.
Tempeh przełożyć do marynaty i trzymać w niej przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyciągnąć go z marynaty i smażyć go z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni, przełożyć na nią pokrojoną dynię, oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem, rozmarynem i smażyć do miękkości. Wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do składników na talerzu. Następnie szparagi wrzucić do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z musztardą chrzanową.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać sos sojowy i przegotowaną, przestudzoną wodę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy i całość dobrze wymieszać.
Tempeh przełożyć do marynaty i trzymać w niej przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyciągnąć go z marynaty i smażyć go z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni, przełożyć na nią pokrojoną dynię, oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem, rozmarynem i smażyć do miękkości. Wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do składników na talerzu. Następnie szparagi wrzucić do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z musztardą chrzanową.
Komentarze (0)