Pierogi Momo z sosem sojowo-pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7305
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka mielonek kolendry
- 1 przypraw garam masala
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Na sos sojowo-pomidorowy:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, mieloną kolendrę, przyprawę garam masala oraz olej i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć wymieszane składniki, a potem całość skręcić ruchem okrężnym. Następnie przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez 8 minut. Ugotowane wyłożyć na talerz.
Przygotować sos-sojowo-pomidorowy: ogórka i pomidory umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Dodać do tego sos sojowy, po czym wszystko zmiksować. Zmiksowany sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przelać do małej miseczki i podawać z pierogami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć wymieszane składniki, a potem całość skręcić ruchem okrężnym. Następnie przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez 8 minut. Ugotowane wyłożyć na talerz.
Przygotować sos-sojowo-pomidorowy: ogórka i pomidory umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Dodać do tego sos sojowy, po czym wszystko zmiksować. Zmiksowany sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przelać do małej miseczki i podawać z pierogami.
Komentarze (0)