Risotto ze szparagami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1030
Risotto ze szparagami
fot. Photology75 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g kleistego ryżu
  • 300 g zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać namoczony wcześniej ryż i podlać go 2 szklankami bulionu warzywnego. Wsypać do tego suszony szafran, kurkumę i gotować do chwili, aż bulion wyparuje. Wtedy wlać ponownie do tego kolejne 2 szklanki bulionu i gotować tak samo do wyparowania bulionu. Czynność tę powtarzać do chwili, aż cały bulion zostanie przelany do ryżu. Ryż gotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż ściągnąć z ognia, odparować i dodać do szparagów na talerzu. Na wierz wyłożyć śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów