Tarta ze szparagami i boczkiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 932
Tarta ze szparagami i boczkiem
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g startego sera Gouda
  • 6 jaj
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • natka zielonego selera

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Wlać do tego wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Dodać do tego pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, dodać starty ser Gouda, całość dokładnie rozmieszać widelcem i przelać do ciasta w blaszce do pieczenia. Dodać do tego ugotowane wcześniej szparagi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować natką zielonego selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów