Tarta ze szparagami i boczkiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1059
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 250 g wędzonego boczku
- 150 g startego sera Gouda
- 6 jaj
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- natka zielonego selera
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Wlać do tego wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Dodać do tego pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, dodać starty ser Gouda, całość dokładnie rozmieszać widelcem i przelać do ciasta w blaszce do pieczenia. Dodać do tego ugotowane wcześniej szparagi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować natką zielonego selera.
Komentarze (0)