Semla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2939
Składniki:
- Na ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 120 roztopionego masła
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- Na masę migdałową:
- 300 g mielonych migdałów
- 20 ml syropu klonowego
- 3 białka jajek
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na bita śmietanę:
- 200 mi śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i kardamonu. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelać je do wymieszanej mąki. Następnie wlać do tego rozpuszczone masło, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ma 40 minut w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie małe bułeczki, po czym przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągną, przestudzić, przeciąć w górnej części ostrym nożem i wydrążyć środki.
Przygotować masę migdałową: białka jajek przełożyć do miski. Wsypać do nich mielone migdały, cukier puder, wlać sok cytrynowy, syrop klonowy i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę przełożyć do wydrążonych bułek.
Przygotować bitą śmietanę: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć do szprycy, po czym wycisnąć na masę migdałową.
Wszystko nakryć przekrojoną górną częścią bułki i posypać cukrem pudrem.
Przygotować masę migdałową: białka jajek przełożyć do miski. Wsypać do nich mielone migdały, cukier puder, wlać sok cytrynowy, syrop klonowy i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę przełożyć do wydrążonych bułek.
Przygotować bitą śmietanę: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć do szprycy, po czym wycisnąć na masę migdałową.
Wszystko nakryć przekrojoną górną częścią bułki i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)