Tęczowa sałatka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1686
Składniki:
- 15 g sera gorgonzola
- 2 gruszki (Faworytki)
- 2 bułki zwykle
- 1 mango
- 1 czerwona cykoria
- 1 główka sałaty
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szalotka
- 1 łyżka miodu spadziowy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Cykorię oraz sałatę pokroić na kawałki i dodać do żurawiny w misce. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić drobno i dodać do sałatki. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe. Miód przelać do kubka, wlać do niego ocet balsamiczny, dodać musztardę Dijon oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Składniki w kubku dobrze rozetrzeć łyżeczką, po czym dodać całości i wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i posypać pokruszonym na drobne kawałki serem gorgonzola. Sałatkę podawać z bułkami.
Komentarze (0)