Krewetki w sosie śmietanowo-chrzanowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3555
Składniki:
- 4 mrożone krewetki tygrysie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- Na sos:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka sosu chrzanowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do filiżanki.
Następnie przygotować sos śmietanowo-chrzanowy: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, wlać do niej sok cytrynowy, sos chrzanowy, razem zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej krewetki. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie przygotować sos śmietanowo-chrzanowy: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, wlać do niej sok cytrynowy, sos chrzanowy, razem zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej krewetki. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)