Krewetki w sosie śmietanowo-chrzanowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3316
Krewetki w sosie śmietanowo-chrzanowym
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • Na sos:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka sosu chrzanowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do filiżanki.

Następnie przygotować sos śmietanowo-chrzanowy: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, wlać do niej sok cytrynowy, sos chrzanowy, razem zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej krewetki. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów