Sałatka z jarmużu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3735
Składniki:
- 3 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 3 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 jarmuż
- 1 owoc granatu
- sol
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Jarmuż sparzyć wrzącą woda i osączyć z jej nadmiaru. Następnie pokroić go na kawałki i przełożyć na talerz Granat umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i wyłuskać nasiona. Tłuczone orzechy włoskie przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonego jarmużu. Miód wymieszać z oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym i przelać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i posypać nasionami granatu.
Komentarze (0)