Sałatka z jarmużu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3511
Sałatka z jarmużu
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 jarmuż
  • 1 owoc granatu
  • sol
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Jarmuż sparzyć wrzącą woda i osączyć z jej nadmiaru. Następnie pokroić go na kawałki i przełożyć na talerz Granat umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i wyłuskać nasiona. Tłuczone orzechy włoskie przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonego jarmużu. Miód wymieszać z oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym i przelać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i posypać nasionami granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów