Patisony zapiekane z serem, kuskusem i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 822
Składniki:
- 400 g kaszy kuskus
- 300 g małych pieczarek
- 200 g startego parmezanu
- 4 duże patisony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Patisony, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Patisony przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Pieczarki obrać z błony i pokroić je na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia, wymieszać z odparowaną kaszą kuskus i przełożyć do wydrążonych patisonów. Całość posypać startym parmezanem, nakryć górą z patisonów i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do miękkości patisonów. Wtedy wyciągnąć to z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)