Patisony zapiekane z serem, kuskusem i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 660
Patisony zapiekane z serem, kuskusem i pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kaszy kuskus
  • 300 g małych pieczarek
  • 200 g startego parmezanu
  • 4 duże patisony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Patisony, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Patisony przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Pieczarki obrać z błony i pokroić je na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia, wymieszać z odparowaną kaszą kuskus i przełożyć do wydrążonych patisonów. Całość posypać startym parmezanem, nakryć górą z patisonów i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do miękkości patisonów. Wtedy wyciągnąć to z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów