Tatar z tuńczyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2472
Tatar z tuńczyka
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego tuńczyka bez ości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki proszku wasabi
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sos sojowy zmieszać z rozpuszczonym na małym ogniu miodem i przelać na talerz. Tuńczyka pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Dwa plastry wyłożyć na talerz z sosem sojowym i miodem. Pozostałe plastry pokroić w drobną kostkę, następnie drobno posiekać. Proszek wasabi zmieszać z 3 łyżkami wody i łyżeczką wyrobić na jednolitą pastę. Szalotki i szczypiorek drobno posiekać (część pozostawić do dekoracji) i dodać do tuńczyka. Do tuńczyka dodać pastę wasabi, sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić pieprzem i sola do smaku. Całość dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kulki. Kulki wyłożyć na tuńczyka na talerzu. Marchew i jabłko umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wyłożyć na wierzch kulki. Wszystko posypać szczypiorkiem.

Komentarze (1)

Bozze od kiedy tunczyk ma osci ??

Podobne przepisy

Więcej przepisów