Tatar z tuńczyka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2644
Składniki:
- 250 g świeżego tuńczyka bez ości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki proszku wasabi
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule szalotki
- 1 marchew
- 1 jabłko
- pęczek szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sos sojowy zmieszać z rozpuszczonym na małym ogniu miodem i przelać na talerz. Tuńczyka pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Dwa plastry wyłożyć na talerz z sosem sojowym i miodem. Pozostałe plastry pokroić w drobną kostkę, następnie drobno posiekać. Proszek wasabi zmieszać z 3 łyżkami wody i łyżeczką wyrobić na jednolitą pastę. Szalotki i szczypiorek drobno posiekać (część pozostawić do dekoracji) i dodać do tuńczyka. Do tuńczyka dodać pastę wasabi, sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić pieprzem i sola do smaku. Całość dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kulki. Kulki wyłożyć na tuńczyka na talerzu. Marchew i jabłko umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wyłożyć na wierzch kulki. Wszystko posypać szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Bozze od kiedy tunczyk ma osci ??