Tatar z tuńczyka i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2962
Składniki:
- 40 g mrożonego tuńczyka
- 3 pomidory
- 2 awokado
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 cebula
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę oraz rukolę opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Tuńczyka rozmrozić, umyć, oczyścić z ości oraz skóry i pokroić w drobna kostką. Wino ryżowe zmieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem oraz solą i zalać rybę na 15 minut. Po tym czasie rybę osączyć z zalewy, dodać do niej pokrojona drobno cebulę i pomidory (część pozostawić do dekoracji). Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę i połączyć z rybą. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i przełożyć na sałatę. Całość udekorować pomidorem.
Komentarze (0)