Tatar z tuńczyka i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2769
Tatar z tuńczyka i awokado
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonego tuńczyka
  • 3 pomidory
  • 2 awokado
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 cebula
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę oraz rukolę opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Tuńczyka rozmrozić, umyć, oczyścić z ości oraz skóry i pokroić w drobna kostką. Wino ryżowe zmieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem oraz solą i zalać rybę na 15 minut. Po tym czasie rybę osączyć z zalewy, dodać do niej pokrojona drobno cebulę i pomidory (część pozostawić do dekoracji). Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę i połączyć z rybą. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i przełożyć na sałatę. Całość udekorować pomidorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów