Tatar z tuńczyka z ryżem i nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1946
Tatar z tuńczyka z ryżem i nori
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 płat suszonego nori
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z tuńczyka zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonego tuńczyka. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do składników z rybą. Białko oddzielić od żółtka, po czym białko dodać do miski z rybą i wlać do tego oliwę z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na ryż na talerzu. Do całości dodać żółtko jajka i wszystko posypać pokrojonym wcześniej nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów