Tatar z tuńczyka z ryżem i nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1946
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 płat suszonego nori
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z tuńczyka zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonego tuńczyka. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do składników z rybą. Białko oddzielić od żółtka, po czym białko dodać do miski z rybą i wlać do tego oliwę z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na ryż na talerzu. Do całości dodać żółtko jajka i wszystko posypać pokrojonym wcześniej nori.
Komentarze (0)