Bagna cauda

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2072
Bagna cauda
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonych szparagów
  • 20 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 grube, solone paluchy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Umyte ze skórą (poza cebulą ) włożyć razem do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym ziemniaki i seler obrać ze skóry. Rozgrzać 0,5 szklanki oliwy na patelni i dodać ugotowane wcześniej warzywa oraz obraną ze skóry cebulę. Warzywa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy razem z oliwą ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z tłuczonymi orzechami laskowymi smażyć prze 2 minuty na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z paluchami.

Komentarze (0)