Bagna cauda
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2072
Składniki:
- 20 g zielonych szparagów
- 20 g tłuczonych orzechów laskowych
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 grube, solone paluchy
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Umyte ze skórą (poza cebulą ) włożyć razem do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym ziemniaki i seler obrać ze skóry. Rozgrzać 0,5 szklanki oliwy na patelni i dodać ugotowane wcześniej warzywa oraz obraną ze skóry cebulę. Warzywa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy razem z oliwą ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z tłuczonymi orzechami laskowymi smażyć prze 2 minuty na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z paluchami.
Komentarze (0)