Phyllo purse w sosie brandy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1821
Składniki:
- 250 g ciasta filo
- 15 g wiórek kokosowych
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na wypełnienie:
- 200 g sera ricotta
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g tłuczonych orzechów pekan
- 2 banany
- 2 łyżki cukru
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Na sos brandy:
- 100 ml brandy
- 50 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka maki kukurydzianej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Ciasto filo wysmarować letnią wodą i przełożyć na stolnicę. Listki mięty umyć i osączyć z wody. Przygotować wypełnienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego ser ricotta oraz tłuczone orzechy pekan. Banany umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić końcówek, po czym pokroić na kawałki i dodać do składników w mikserze. Wbić do tego jajka, wsypać cukier, dodać mielony cynamon i całość dokładnie miksować przez 1,5 minuty. Zmiksowane składniki wyłożyć łyżką na namoczone ciasto. Wszystko zawinąć w sakiewki, po czym przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos brandy: cukier przesypać do rondla i ogrzewając na małym ogniu, rozpuścić go na płynny karmel. Smażony cukier mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką, aby się nie przypalił. Do rozpuszczonego karmelu wlać mleko skondensowane, sok cytrynowy i wymieszać. Mąkę kukurydzianą dokładnie rozmieszać z wodą, przelać do ogrzewanych składników i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do tego brandy. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym ciasto na talerzu.
Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować sos brandy: cukier przesypać do rondla i ogrzewając na małym ogniu, rozpuścić go na płynny karmel. Smażony cukier mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką, aby się nie przypalił. Do rozpuszczonego karmelu wlać mleko skondensowane, sok cytrynowy i wymieszać. Mąkę kukurydzianą dokładnie rozmieszać z wodą, przelać do ogrzewanych składników i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do tego brandy. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym ciasto na talerzu.
Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)