Phyllo purse w sosie brandy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1821
Phyllo purse w sosie brandy
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g ciasta filo
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 200 g sera ricotta
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g tłuczonych orzechów pekan
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Na sos brandy:
  • 100 ml brandy
  • 50 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania:

Ciasto filo wysmarować letnią wodą i przełożyć na stolnicę. Listki mięty umyć i osączyć z wody. Przygotować wypełnienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego ser ricotta oraz tłuczone orzechy pekan. Banany umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić końcówek, po czym pokroić na kawałki i dodać do składników w mikserze. Wbić do tego jajka, wsypać cukier, dodać mielony cynamon i całość dokładnie miksować przez 1,5 minuty. Zmiksowane składniki wyłożyć łyżką na namoczone ciasto. Wszystko zawinąć w sakiewki, po czym przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos brandy: cukier przesypać do rondla i ogrzewając na małym ogniu, rozpuścić go na płynny karmel. Smażony cukier mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką, aby się nie przypalił. Do rozpuszczonego karmelu wlać mleko skondensowane, sok cytrynowy i wymieszać. Mąkę kukurydzianą dokładnie rozmieszać z wodą, przelać do ogrzewanych składników i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do tego brandy. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym ciasto na talerzu.

Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów