Tarta z orzechami pekan
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5329
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 jajka
- 16 ml aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki łuskanych orzechów pekan
Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajko, dodać mąkę i i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 cm. Rozwałkowane przełożyć do formy.
Przygotować wypełnienie: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodać aromat waniliowy, wymieszać, po czym dodawać stopniowo ubitą pianę. Wymieszanymi składnikami napełnić ciasto, potem wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, włożyć do rondla, a następnie rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną przelać na upieczone ciasto i rozsmarować równomiernie łopatką. Orzechy pekan przełożyć na czekoladę.
Przygotować wypełnienie: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodać aromat waniliowy, wymieszać, po czym dodawać stopniowo ubitą pianę. Wymieszanymi składnikami napełnić ciasto, potem wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, włożyć do rondla, a następnie rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną przelać na upieczone ciasto i rozsmarować równomiernie łopatką. Orzechy pekan przełożyć na czekoladę.
Komentarze (0)