Zapiekanka jabłkowo-gruszkowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2117
Składniki:
- 3 jabłka Gloster
- 3 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone owoce przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i dodać do tego pokrojone drobno masło. Mąkę wymieszać z solą, brązowym cukrem, cynamonem, płatkami owsianymi i posypać całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec przez 30 minut. Gotowa zapiekankę wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)