Zapiekanka jabłkowo-gruszkowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2117
Zapiekanka jabłkowo-gruszkowa
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 jabłka Gloster
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone owoce przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i dodać do tego pokrojone drobno masło. Mąkę wymieszać z solą, brązowym cukrem, cynamonem, płatkami owsianymi i posypać całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec przez 30 minut. Gotowa zapiekankę wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów