Naleśniki z czarnego bzu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3951
Składniki:
- 250 ml mleka
- 125 ml gazowanej wody mineralnej
- 6 dojrzałych gałązek z czarnym bzem
- 6 łyżek gotowych powideł śliwkowych
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Gałązki dojrzałego, czarnego bzu sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto na naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wodę mineralną, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać szczyptę soli. Zmiksować te składniki mikserem na ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego po jednej gałązce czarnego bzu. Bez smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, a potem zalać go zmiksowanym ciastem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego po 1 łyżce gotowych powideł śliwkowych i podawać na ciepło.
Przygotować ciasto na naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wodę mineralną, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać szczyptę soli. Zmiksować te składniki mikserem na ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego po jednej gałązce czarnego bzu. Bez smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, a potem zalać go zmiksowanym ciastem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego po 1 łyżce gotowych powideł śliwkowych i podawać na ciepło.
Komentarze (0)