Naleśniki z czarnego bzu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3724
Naleśniki z czarnego bzu
fot. Scarygami / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml gazowanej wody mineralnej
  • 6 dojrzałych gałązek z czarnym bzem
  • 6 łyżek gotowych powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Gałązki dojrzałego, czarnego bzu sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto na naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wodę mineralną, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać szczyptę soli. Zmiksować te składniki mikserem na ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.

Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego po jednej gałązce czarnego bzu. Bez smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, a potem zalać go zmiksowanym ciastem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego po 1 łyżce gotowych powideł śliwkowych i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów