Pancit
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3037
Składniki:
- 30 g makaronu tagliatelle
- 20 g szynki wędzonej w plastrach
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju
- 2 plastry cytryny do dekoracji
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry szynki pokroić w słomkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną szynkę, natkę zielonej pietruszki, rzodkiewkę i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski. Jajka wbić do rondla i wymieszać z mąka oraz mlekiem. Wymieszane składniki przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć, do czasu, aż się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, zawinąć w jeden, długi rulon i pokroić na kawałki. Pokrojone jajka dodać do potrawy. Całość udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (0)