Warzywa zapiekane z ryżem i klopsikami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1329
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g brukselki
- 250 g ryżu
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 100 tartego sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kukurydzę oraz zielony groszek odsączyć z zalewy. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić, pokroić na połowy i przełożyć do brytfanki. Do brukselki dodać odcedzoną kukurydzę z groszkiem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do warzyw w brytfance. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego małe kulki i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu dodać je do składników w brytfance. Wszystko posypać startym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)