Warzywa zapiekane z ryżem i klopsikami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1249
Warzywa zapiekane z ryżem i klopsikami
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g brukselki
  • 250 g ryżu
  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 100 tartego sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kukurydzę oraz zielony groszek odsączyć z zalewy. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić, pokroić na połowy i przełożyć do brytfanki. Do brukselki dodać odcedzoną kukurydzę z groszkiem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do warzyw w brytfance. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego małe kulki i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu dodać je do składników w brytfance. Wszystko posypać startym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów