Tatar z kiełkami i burakiem ćwikłowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1531
Tatar z kiełkami i burakiem ćwikłowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 2 g kiełków czerwonego buraka
  • 2 g kiełków słonecznika
  • 2 g roszponki
  • 1 jajko
  • 1 burak ćwikłowy (biały)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, a część z niej pozostawić do dekoracji z kiełkami. Buraka ćwikłowego obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie łopatkę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbić do tego jajko, dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Pokrojone plastry buraka ćwikłowego oraz skórkę pomarańczową wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu dodać do całości na talerzu. Kiełki buraka czerwonego, roszponki, słonecznika oraz pozostawioną natkę zielonej pietruszki zmieszać ze sobą i posypać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów