Tatar z łososia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3068
Składniki:
- 50 g wędzonego łososia
- 15 dag oliwek zielonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 kapusta pekińska
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Łososia pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do niego oliwę z oliwek, oliwki pokrojone drobno i sok z limonki. Doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Z wymieszanej masy uformować okrągłe kulki, ułożyć je na talerzu i spłaszczyć ręką. W jednym talerzu roztrzepać jajka widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Kapustę pekińską podzielić na liście, dobrze opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z wody i wyciąć z niej same grube łodygi. Liść odrzucić. Z wyciętych łodyg pozostawić 4 do dekoracji, a pozostałe zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej, wrzucić do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i położyć na środek łososia. Pozostałe zielone łodygi położyć po obu stronach tatara. Talerz na około skropić roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.
Komentarze (0)