Tatar z łososia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3068
Tatar z łososia
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g wędzonego łososia
  • 15 dag oliwek zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 kapusta pekińska
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Łososia pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do niego oliwę z oliwek, oliwki pokrojone drobno i sok z limonki. Doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Z wymieszanej masy uformować okrągłe kulki, ułożyć je na talerzu i spłaszczyć ręką. W jednym talerzu roztrzepać jajka widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Kapustę pekińską podzielić na liście, dobrze opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z wody i wyciąć z niej same grube łodygi. Liść odrzucić. Z wyciętych łodyg pozostawić 4 do dekoracji, a pozostałe zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej, wrzucić do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i położyć na środek łososia. Pozostałe zielone łodygi położyć po obu stronach tatara. Talerz na około skropić roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów