Mus kalafiorowy z grzankami, kurczakiem i burakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1275
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży kalafior
- 1 bagietka mała
- 1 czerwony burak
- 0,5 szklanki gotowanego mleka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraka umyć, przełożyć go do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawał i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry. Po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanego oleju na drugiej patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczek. Następnie kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Wlać do tego przegotowane mleko i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na usmażone mięso w miskach. Bagietkę połamać na małe kawałki i zrumienić ją na pozostałym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować smażonymi plastrami buraczka czerwonego.
Komentarze (0)