Tatar z gotowanym jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2791
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 3 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera naciowego pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do pokrojonego selera. Następnie pokrojone składniki zalać sosem słodko-kwaśnym chili, wsypać do tego sezam i wymieszać. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Polędwice wołową zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Wlać do tego sos sojowy, wbić jedno jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i dodać do ugotowanych jaj na talerzu. Wszystko polać wymieszanymi składnikami z sosem chili.
Komentarze (0)