Tatar z gotowanym jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2791
Tatar z gotowanym jajkiem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 3 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera naciowego pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do pokrojonego selera. Następnie pokrojone składniki zalać sosem słodko-kwaśnym chili, wsypać do tego sezam i wymieszać. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Polędwice wołową zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Wlać do tego sos sojowy, wbić jedno jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i dodać do ugotowanych jaj na talerzu. Wszystko polać wymieszanymi składnikami z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów