Sajgonki warzywne z makaronem i sosem śliwkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3225
Sajgonki warzywne z makaronem i sosem śliwkowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu ryżowego
  • 40 g kukurydzy miniaturowej w zalewie
  • 4 płaty papieru ryżowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler z natką
  • 1 limonka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • Na sos śliwkowy:
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 śliwki renklody
  • 0,5 szklanki ananasa krojonego w zalewie
  • 0,5 szklanki zalewy ananasowej
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Kukurydzę miniaturową osączyć z zalewy i dodać do makaronu. Marchew oraz seler umyć, obrać ze skóry, pokroić w słomkę, natkę pokroić na kawałki, zalać niewielka ilością wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i wymieszać z makaronem i kukurydzą. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie papier ryżowy namoczyć letnią wodą, przełożyć na niego wymieszane składniki i zawinąć w rulony. Włożyć je do dużego rondla, zalać do połowy wodą, zagotować, odcedzić i przełożyć na talerz.

Przygotować sos śliwkowy: śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, pokroić drobno i włożyć do blendera. Dodać do tego ananasa, ocet jabłkowy, zalewę ananasową, doprawić pieprzem i wszystko razem zmiksować.

Zmiksowane składniki przełożyć do małej miseczki i umieścić obok sajgonek. Całość udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów