Sajgonki warzywne z makaronem i sosem śliwkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3225
Składniki:
- 40 g makaronu ryżowego
- 40 g kukurydzy miniaturowej w zalewie
- 4 płaty papieru ryżowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler z natką
- 1 limonka
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
- Na sos śliwkowy:
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 śliwki renklody
- 0,5 szklanki ananasa krojonego w zalewie
- 0,5 szklanki zalewy ananasowej
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Kukurydzę miniaturową osączyć z zalewy i dodać do makaronu. Marchew oraz seler umyć, obrać ze skóry, pokroić w słomkę, natkę pokroić na kawałki, zalać niewielka ilością wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i wymieszać z makaronem i kukurydzą. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie papier ryżowy namoczyć letnią wodą, przełożyć na niego wymieszane składniki i zawinąć w rulony. Włożyć je do dużego rondla, zalać do połowy wodą, zagotować, odcedzić i przełożyć na talerz.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, pokroić drobno i włożyć do blendera. Dodać do tego ananasa, ocet jabłkowy, zalewę ananasową, doprawić pieprzem i wszystko razem zmiksować.
Zmiksowane składniki przełożyć do małej miseczki i umieścić obok sajgonek. Całość udekorować plastrami limonki.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, pokroić drobno i włożyć do blendera. Dodać do tego ananasa, ocet jabłkowy, zalewę ananasową, doprawić pieprzem i wszystko razem zmiksować.
Zmiksowane składniki przełożyć do małej miseczki i umieścić obok sajgonek. Całość udekorować plastrami limonki.
Komentarze (0)