Miang Kum

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2551
Miang Kum
fot. SheriW / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 suszonych krewetek
  • 5 dag pistacji solonych
  • 4 cm imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże liście szpinaku
  • 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 cebule szalotki
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 mango
  • 1 zielona papryczka chili

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Liście szpinaku umyć w 1 szklance letniej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na talerz. Papryczkę czerwoną i zieloną pokroić na kawałki i przełożyć na liście szpinaku. Mango obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę i dodać papryczek. Dodać do tego pokrojoną drobno cebulę, sparzone i osączone z wody suszone krewetki i pistacje. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim obrany i pokrojony w słomkę imbir, po czym dodać go do reszty składników. Całość polać gotowym sosem sojowym i udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów