Sambal z bakłażanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2028
Składniki:
- 4 suszone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić na kawałki. Papryczkę chili pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać po papryczki chili i dokładnie utrzeć w moździerzu na jednolitą masę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać roztarte składniki, pokrojonego bakłażana, czerwoną paprykę i pastę krewetkowa. Wszystko doprawić do smaku cukrem, pieprzem oraz solą, wlać sok z limonki i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz
Komentarze (0)