Tatar jagnięcy w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2614
Składniki:
- Tatar:
- 300 polędwicy jagnięcej
- 4 listki świeżej mięty
- 2 łyżki cebulek w zalewie
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 jajko
- 1 łyżka panierki Panko
- pieprz ziołowy
- pęczek zielonej pietruszki
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- duży pęczek rukoli
- pieprz mielony czarny
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.
Przygotować pesto: rukolę przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rukoli w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem mielonym i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz.
Przygotować tatar: polędwicę jagnięcą przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski, wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pesto na talerzu. Następnie natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i posypać tym składniki na talerzu.
Wszystko posypać panierką Panko i udekorować cebulkami osączonymi z zalewy.
Przygotować pesto: rukolę przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rukoli w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem mielonym i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz.
Przygotować tatar: polędwicę jagnięcą przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski, wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pesto na talerzu. Następnie natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i posypać tym składniki na talerzu.
Wszystko posypać panierką Panko i udekorować cebulkami osączonymi z zalewy.
Komentarze (0)