Sfincione palermitano

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2842
Sfincione palermitano
fot. Rino Porrovecchio / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka 2%
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na wypełnienie:
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 2 cebule
  • 2 filety wędzonej sardeli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie, przełożyć na wysmarowanej oliwą z oliwek blachę do pieczenia i posypać górę ciasta bułką tartą.

Przygotować wypełnienie: pomidory z puszki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów wraz z pokrojonymi na drobne kawałki filetami wędzonej sardeli i tartym serem mozzarella. Całość doprawić do smaku szczyptą cukru, soli, pieprzu, wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łopatką na oprószone bułką tartą ciasto.

Wszystko posypać suszonym oregano, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)