Sfincione palermitano
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3081
Składniki:
- 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka 2%
- 15 g drożdży
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Na wypełnienie:
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g tartego sera mozzarella
- 2 cebule
- 2 filety wędzonej sardeli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie, przełożyć na wysmarowanej oliwą z oliwek blachę do pieczenia i posypać górę ciasta bułką tartą.
Przygotować wypełnienie: pomidory z puszki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów wraz z pokrojonymi na drobne kawałki filetami wędzonej sardeli i tartym serem mozzarella. Całość doprawić do smaku szczyptą cukru, soli, pieprzu, wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łopatką na oprószone bułką tartą ciasto.
Wszystko posypać suszonym oregano, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować wypełnienie: pomidory z puszki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów wraz z pokrojonymi na drobne kawałki filetami wędzonej sardeli i tartym serem mozzarella. Całość doprawić do smaku szczyptą cukru, soli, pieprzu, wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łopatką na oprószone bułką tartą ciasto.
Wszystko posypać suszonym oregano, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)