Bagara Baingan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2478
Składniki:
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sezamu
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki wody
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Orzeszki ziemne oraz sezam przesypać (każde z osobna) na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić, przełożyć do miksera, dodać wiórki kokosowe, obrany ze skóry czosnek, starty wcześniej imbir, wlać do tego 2 łyżki wody i razem zmiksować na jednolitą masę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać zmiksowane składniki, po czym wsypać kurkumę, kolendrę, kminek, mieloną paprykę i smażyć przez 1 minute na średnim ogniu. Następnie dodać do tego startego bakłażana, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Po wymieszaniu wlać do tego 0,5 szklanki wody i całość dusić pod przykryciem przez 10 minut. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczki.
Komentarze (0)