Tarty serowo-budyniowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3019
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 1 szklanka malin
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Masa serowo-budyniowa:
- 300 g białego sera twarogowego
- 50 g budyniu śmietankowego w proszku
- 2 jajka
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem małych foremek do pieczenia ciasta.
Przygotować masę serowo-budyniową: ser twarogowy dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo przepuszczony ser twarogowy, śmietanę kremówkę i budyń śmietankowy. Następnie białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z ekstraktem waniliowym oraz tartą skórką cytrynowa dodać do utartych składników. Natomiast z białek ubić mikserem sztywną pianę i również ją dodać do całości. Wszystko dokładnie jeszcze raz utrzeć na jednolitą masę, po nałożyć ją łyżką na ciasto w foremkach.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz i udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.
Przygotować masę serowo-budyniową: ser twarogowy dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo przepuszczony ser twarogowy, śmietanę kremówkę i budyń śmietankowy. Następnie białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z ekstraktem waniliowym oraz tartą skórką cytrynowa dodać do utartych składników. Natomiast z białek ubić mikserem sztywną pianę i również ją dodać do całości. Wszystko dokładnie jeszcze raz utrzeć na jednolitą masę, po nałożyć ją łyżką na ciasto w foremkach.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz i udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.
Komentarze (0)