Roladki serowo-mięsne z sosem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 920
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g startego sera Gouda
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego starty ser Gouda, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.
Następnie ostrym nożem pokroić rulon w plastry o szerokości 1,5 cm, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju łyżka cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skórki, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Całość zalać jogurtem naturalnym, wymieszać, przełożyć do miseczek i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego starty ser Gouda, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.
Następnie ostrym nożem pokroić rulon w plastry o szerokości 1,5 cm, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju łyżka cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skórki, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Całość zalać jogurtem naturalnym, wymieszać, przełożyć do miseczek i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)