Pierogi serowo-warzywne
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2074
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka sezamu
- 1 białko jajka
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 200 g chudego twarogu
- 100 g serka śmietankowego do kanapek
- 40 g tartego sera Gouda
- 20 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 15x15 cm.
Przygotować nadzienie: brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałki do miski. Dodać do niego tarty ser Gouda, serek kanapkowy i pokruszony drobno chudy twaróg. Następnie pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone suszone pomidory, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżką na pokrojone ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 15x15 cm.
Przygotować nadzienie: brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałki do miski. Dodać do niego tarty ser Gouda, serek kanapkowy i pokruszony drobno chudy twaróg. Następnie pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone suszone pomidory, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżką na pokrojone ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)